Banner-productie
Productie
Banner-mobiliteit
Banner-bebouwing
Banner-industrie
previous arrow
next arrow

H2 Projecten

Bent u op de hoogte van een Limburgs waterstofproject en staat deze niet in onze databank? Neem dan contact op via info@waterstofcoalitielimburg.nl en wij zorgen dat deze zo spoedig mogelijk zichtbaar wordt!

H2 Projecten WCL

Het project behandelt de kwestie van de energietransitie naar de ontwikkeling door KMO’s / MKB van koolstofvrije energieoplossingen. Het project richt zich op de ontwikkeling van waterstof als alternatieve energiebron en meer in het bijzonder op de uitdaging om de bedrijfsontwikkeling met betrekking tot deze energie te stimuleren. Het project beoogt het gebrek aan interconnectie en kennis tussen KMO’s/MKB van de EMR-regio aan te pakken.

EMR H2 Booster (interregemr.eu)

H2 Projecten Limburg

Circular Design Group: Onderzoek door studenten naar de potentie van waterstof in de Limburgse maakindustrie

CDG is een stichting die de triple helix benadering hanteert. Een triple helix benadering is van groot belang voor circulaire innovatie. Het bevordert namelijk samenwerking tussen drie belangrijke stakeholders: het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen. De kennisinstellingen vinden studenten die in dit geval onderzoek doen naar de potentie van waterstof in de Limburgse maakindustrie.

CIRCULAR DESIGN GROUP | Innovatiecommunity

Realisatie van een waterstoftankstation in Horst – Vissers Energy Group

Op donderdag 7 april 2022 heeft Maarten van Gaans-Gijbels (gedeputeerde van de Provincie Limburg) samen met Ryan Palmen (burgemeester van Horst aan de Maas) het allereerste waterstoftankstation van Limburg officieel geopend. Dit deden zij door samen met Gerbert Vissers, algemeen directeur van Vissers Energy Group, een bedrijfsauto te tanken met waterstof. Het nieuwe waterstof vulpunt bevindt zich aan de Stationsstraat 90 in Horst en is geschikt om zowel personen- als vrachtauto’s te tanken.

Vissers Energy Group opent eerste waterstoftankstation van Limburg in Horst – Nieuws | Vissers Energy Group

Clean Energy Hub (CEH) in Maasbracht – Tullemans

Het bedrijf Tullemans Oliehandel uit Maasbracht krijgt ruim 1 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie in Brussel. Met deze subsidie kan de onderneming een onderzoek beginnen naar de ontwikkeling van een zogenaamde Clean Energy Hub in de haven van Maasbracht. Tevens wil men met een gedeelte van de subsidie onderzoeken hoe de haven kan bijdragen aan een schonere scheepvaart. Hieronder valt ook het tanken van binnenvaartschepen met waterstof.

Nieuws / media – Tullemans Hijsmaterialen (tullemansbv.nl)

Groene waterstoffabriek in Zuid-Limburg

Het FUREC-project staat voor “Fuse Reuse Recycle” en betreft een groene waterstoffabriek die wordt ontwikkeld op het Chemelot-terrein. Het FUREC-project is een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder RWE, de Brightlands Chemelot Campus, Provincie Limburg, industriebedrijven en kennisinstellingen. Het doel van het FUREC-project is om waterstof te produceren door middel van het “waste-to-chemicals” proces. Dit proces maakt gebruik van afvalstromen van huishoudens, zoals organisch afval of plastic, als grondstof voor de productie van waterstof.

Het project loopt van 2021 tot 2025 en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. In totaal is er een investering van 600 miljoen nodig.

Webpagina van het FUREC-project
Persbericht 19-01-2023: Innovatiefonds Europese Unie kent 108 miljoen euro toe aan project FUREC – van afval tot waterstof

H2 Projecten Nationaal

TKI Nieuw Gas: “Overview of Hydrogen Projects in the Netherlands”

Overzicht van H2 onderzoeks-, pilot- en demonstratieprojecten van TKI Nieuw Gas, welke periodiek wordt geactualiseerd. Dit bevat een beeld van wat er op dit moment speelt, maar het bevat geen volledige weergave van alle H2 projecten op dit moment.

PowerPoint-presentatie (topsectorenergie.nl)

TKI Nieuw Gas: “Waterstof: een overzicht van relevante Nederlandse en diverse internationale organisaties, projecten en activiteiten”

Waterstof ontwikkelt in een razendsnel tempo. Het (innovatie) ecosysteem rondom waterstof, het netwerk van personen en organisaties dat met waterstof bezig is, groeit hard. Er zijn veel nieuwe toetreders op dit terrein en de informatiebehoefte is groot. Om dit ecosysteem zo goed mogelijk te informeren heeft TKI dit overzicht gemaakt.

TSE Waterstof – overzicht van relevante ontwikkelingen (14 feb 2022).pdf (topsectorenergie.nl)

Contact

Secretariaat
info@waterstofcoalitielimburg.nl
+31 77 206 66 02